Το φαγητό στην Πόλη εκτός του ότι είναι πεντανόστιμο διαθέτει και τρομακτική ποικιλία. Η ποικιλία αυτή είναι γνώρισμα της ίδιας της Πόλης που αποτελεί συνχωνευτήρι διαφορετικών πολιτισμών και αφομοιώνει οτιδήποτε βρεθεί στην ''αγκαλιά'' της. Ο γαστρονομικός τομέας δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Σαν γευσηγνώστης αγαπώ όλα τα φαγητά, όμως η αδυναμία μου είναι οι μεζέδες. Αυτό συμβαίνει γιατί στους μεζέδες η ποικιλία των προιόντων και η εναλλαγή των γεύσεων και θερμοκρασιών είναι μία διαρκής μάθηση για τον ουρανίσκο μου και μια μακρά διαδικασία απόλαυσης. Επίσης φαίνεται ξεκάθαρα η επιρροή διαφορετικών παραδόσεων, κυρίως της ελληνικής με την αρμένικη που με την σειρά τους σμίγουν αρμονικά με την τουρκική. Στους μεζέδες το φαγητό αποκτά άλλη ιδιαιτερότητα μιάς και δεν αρκείται στο να γεμίσει απλά το στομάχι, μα παράλληλα αναδεικνύει συντροφικότητα, μεράκι και κάνει τις ματιές των ανθρώπων να ''αγκαλιάζονται'' μεταξύ τους.
Όταν επιθυμώ λοιπόν να μαγευτώ από Πολίτικους μεζέδες, ο δρόμος με κατευθύνει σχεδόν πάντα στο Νεβιζάντε(
δες κι εδώ). Διαρκής σταθμός μου το Alem γιατί οι μεζέδες είναι αξιοπρεπέστατοι και συνήθως στην ζωντανή μουσική υπάρχει και το αγαπημένο μου κανονάκι.
 |
| Ο πρώτος δίσκος με τους μεζέδες έφτασε σχεδόν αμέσως |
Αφού βρήκαμε ένα καλό τραπέζι, δεν άργησε να έρθει και ο πρώτος κινητός τιμοκατάλογος. Έτσι για αρχή και για συνοδεία του αγαπημένου μου
ρακιού. Στο Άλεμ έφαγα το πρώτο μου Πολίτικο δείπνο, την πρώτη μου βραδυά στην Πόλη! Τότε δοκίμασα για πρώτη φορά την καταπληκτική σαλάτα από deniz börülcesi, που στην ουσία είναι θαλασσινά φύκια (
δές κι εδώ). Δεν θα ξεχάσω ποτέ το υπέροχο συναίσθημα από τον ντολμά που τα μπαχαρικά και τα υπόλοιπα συστατικά τον κάνουν τόσο διαφορετικό από εκείνον στην Ελλάδα. Όσο για το Τοπίκ, τον άρμενικο αυτόν μεζέ που αποτελεί ένα γευστικό αριστούργημα, σε μία μόνο μπουκιά παρουσιάζονται όλες οι γευστικές ''αποχρώσεις'' που μπορεί να συναντήσει κανείς. Οι 3 αυτοί μεζέδες αποτελούν την βάση του τραπεζιού μου από τότε και φυσικά απολαμβάνουν άπλετη συντροφιά κι άλλων μεζέδων
 |
| Τα φύκια δε γίνεται να λείπουν ποτέ από ένα τραπέζι με μεζέδες |
 |
| Το Kavun Peynir, διαχρονική παρουσία στο Πολίτικο τραπέζι |
 |
| Οι ντολμάδες στην Πόλη είναι το κάτι άλλο. Στο Alem τους βρίσκω πάντα γευστικούς |
Τα πιάτακια στο τραπέζι μου δεν έχουν τελειωμό. Ρatlıcan ezmesi και salatası, acılı ezme, haydari, semizotu salatası και λακέρδα συντροφεύουν τα πρώτα τσουγκρίσματα των ποτηριών μας. Η φάβα του Άλεμ είναι πραγματικά υπέροχη, το ίδιο και το πικάντικο yaprak ciğer, λεπτοκομμένα συκωτάκια, μπουκιά και συγχώριο.
 |
| Το Τοπίκ! Ο ασυναγώνιστος αρμένικος μεζές που αναδεικνύει όλες τις γευστικές αποχρώσεις |
 |
| Δωσ'μου μεζέδες και παρ'μου το μυαλό...Beyin salatası για θαρραλέους |
Άρχισαν και τα όργανα! Κλαρίνα, βιολιά, ντέφια και προπάντων κανονάκι δίνουν την δική τους πινελιά στην Νεβιζαντινή τούτη νύχτα. Το κέφι απλώνεται παντού, το ρακί ρέει άφθονο και ζεστοί μεζέδες καταφθάνουν για υποστίρηξη. Όλα έχουν πάρει την σωστή ρότα προς μία ακόμη μαγευτική νύχτα.
 |
| Το κανονάκι εν δράση |
Οι στιγμές στο Nevizade κυλάνε πάντα ανέμελα, γεμάτες χαμόγελα, κέφι, τραγούδια, άφθονο ποτό και καλό φαγητό. Τούτη την φορά μάλλον το παρακάναμε και μάλλον δοκιμάσαμε τις αντοχές του προσωπικού. Οι ώρες περνούσαν και εμείς δε λέγαμε να εγκαταλείψουμε το μαγαζί με τίποτα. Αφού δεν μας παράτησαν, κλειδώνοντας μας μέσα στο κτίριο πάλι καλά. Νομίζω πώς αφήσαμε τελευταίοι το μαγικό αυτό σοκάκι στην καρδιά της Πόλης.
 |
| Το Άλεμ μας καληνύχτισε ανακουφισμένο... |
 |
| ...με τις πόρτες του να κλειδώνουν αμέσως. Ώρα για ξεκούραση. |
Μία ακόμη υπέροχη βραδυά στο Άλεμ είχε τελειώσει. Πιστεύω πάντως πως ήρθε η στιγμή να βρώ ένα καινούριο στέκι και να δοκιμάσω και κάτι άλλο στο Νevizade. Το επίσης αγαπητό εστιατόρειο İmvros θα είναι σίγουρα ο επόμενος μου σταθμός όταν με το καλό βρεθώ και πάλι κατά'δω.
Και είμαι βέβαιος ότι η επόμενη φορά δεν θ'αργήσει να φτάσει...