You will be redirected to the new page in

seconds

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Τα κεμπάπ που αγαπώ



Παρ'ότι οι γευστικές απολαύσεις στα Πολίτικα σοκάκια είναι πραγματικά ατελείωτες και συναρπαστικές, παρ'όλα αυτά είναι πεποίθησή μου ότι το καλύτερο φαγητό μαγειρεύεται στο σπίτι μου από εμένα. Πολλές φορές όμως η παρασκευή κάποιου φαγητού στο σπίτι, είναι ανούσια και χρονικά μή συμφέρουσα και έτσι υπάρχουν στιγμές κατά την διάρκεια της μέρας ή της νύχτας που απολαμβάνω τις λαχταριστές λιχουδιές που υπάρχουν τριγύρω μου. Σε αυτήν την κατηγορία φαγητού ανήκουν τα κεμπάπ, που οι συνδυασμοί και τα είδη τους ανέρχονται σε δεκάδες. Είτε ως Urfa kebap, είτε ως Abagannuş, Halep, Acılı Kiyma, Şeftalı, Sebzeli kebap και τόσα άλλα είδη που υπάρχουν, η νοστιμιά τους είναι άξια της φήμης τους και είναι σχεδόν αδύνατον να τα απαρνηθώ. Σε ορισμένα από αυτά τα είδη κεμπάπ έχω ιδιαίτερη αδυναμία και αποτελούν την σύνηθη επιλογή μου. Είναι, με απλά λόγια, τα κεμπάπ που αγαπώ.


Αν βρεθώ κυρίως μετά από βραδινή έξοδο κοντά στο σπίτι μου με το στομάχι να γουργουρίζει, το Adana kebap είναι η αγαπημένη μου προτίμηση. Το στέκι μου είναι αυτό του "Μποξέρ" όπως συνήθισα πλέον να το αποκαλώ. Το παρατσούκλι προήρθε από το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του είναι ένας Τούρκος πρωταθλητής της πυγμαχίας, ο οποίος φαίνεται πως κάποια στιγμή προτίμησε να πετάξει τα γάντια στο καναβάτσο και να επιλέξει την γαστρονομική επένδυση του κεμπάπ. Μάλλον έπραξε σωστά αν αναλογιστεί κανείς τις τιμές του φαγητού με τα διαρκώς γεμάτα τραπέζια του μαγαζιού του.




-Πάμε για κεμπάπ;   -Που;    -Μα στου "Μποξέρ" φυσικά!




Το μαγαζί όπως φαίνεται από την προκυμαία του Μποστάντζι

Το Adana kebap όπως υποδηλώνει το όνομά του κατάγεται από την πόλη Άδανα και αποτελείται από κιμά προβάτου και αρνιού που παραδοσιακά κόβονταν με τεράστιες χαντζάρες. Το μυστικό της γεύσης του οφείλεται στα μπαχαρικά και ειδικά στο kırmızı pul biber που του χαρίζει αυτή την τόσο απολαυστική και ιδιαίτερη πικάντικη γεύση. Μακρουλές σούβλες στιβάζονται κατά δεκάδες, περιμένοντας νυχτερινούς ξενύχτες ή μεσημεριανούς περαστικούς σαν και του λόγου μου. Το κεμπάπ των Αδάνων συντροφεύουν πάντα μαιντανός, κόκκινο κρεμμύδι και ντομάτα και στην παρέα ταιριάζει απόλυτα το ευκολόπιοτο αιράν.




Το αγαπημένο μου κεμπάπ από τα Άδανα σε μορφή γρήγορου φαγητού. Η πικάντικη γεύση παραμένει στον ουρανίσκο όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα

Πάντως η απόλαυση του κεμπάπ στον "Μποξέρ" αναδεικνύει σχεδόν πάντα και φιλοσοφικές ανησυχίες του τύπου "που βρισκόμαστε και που θα καταλήξουμε" καθώς εκτός από το φουσκωμένο στομάχι υπάρχει και ο φουσκωμένος λογαριασμός. Οι τιμές στην Πόλη μοιάζουν να ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο και διαρκώς αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω (διάβασε εδώ για...την άλλη πλευρά της Πόλης).




9,50 λίρες για ένα κεμπάπ. Κάτι τέτοια θα βλέπουν οι παλιοί Πολίτες και θα τραβάνε τα μαλλιά τους


Αν το κεμπαπτζίδικο στο Bostancı με το Adana kebap αποτελεί την βραδινή επιλογή λίγο πριν επιστρέψω σπίτι, το Burşa kebapçısı στο Μπέιογλου αποτελεί την μεσημεριανή λύση και αποτελεί μια από τις βασικές μου επιλογές κάθε φορά που θα βρεθώ μακρυά από την σπιτική κουζίνα μου (διάβασε και την ανάρτηση με τις λιχουδιές της Ίστικλαλ, εδώ). Η παραγγελία είναι πάντα η ίδια: İskender kebap και τα λόγια καλύτερα να λείπουν όταν πρόκειται να απολαύσω αυτό το γευστικά υπέροχο πιάτο.




Η είσοδος του μαγαζιού που χειμώνα-καλοκαίρι τιμώ με την παρουσία μου




Το ίσκεντερ κεμπάπ, δηλαδή το κεμπάπ του Αλεξάνδρου, οφείλει την δημιουργία του στον İskender efendi που το ανακάλυψε το 1867 στην Προύσσα. Θέλοντας να βρεί μια λύση για τους πελάτες του, ώστε να απολαμβάνουν κάθε στιγμή της μέρας το αρνί που βρίσκονταν στα κάρβουνα, σκέφτηκε να το απελευθερώσει από κόκκαλα και νεύρα και να περάσει τα κομμάτια σε σουβλί, ψήνοντάς το κατακόρυφα. Για την δημιουργία του πιάτου πρόσθεσε ιδιαίτερα μπαχαρικά, όπως θυμάρι, σάλτσα ντομάτας, ψιλοκομμένες πιτούλες, γιαούρτι, το εξαιρετικής ποιότητας βούτηρο και το İskender kebap μόλις είχε δημιουργηθεί. Σύντομα η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα της Τουρκίας και έγινε ένα παγκοσμίως διάσημο φαγητό.




Ο δημιουργός του Ίσκεντερ κεμπάπ




Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού στο Μπέιογλου, που 57 χρόνια δίνει καθημερινά τον παρόν στο μαγαζί του




Η απόλαυση του κεμπάπ πάντα με συνοδεία Ayran

Στο İskender kebap του Burşa kebapçısı εκτός απ'τις λεπτοκομμένες λωρίδες του γύρου που καλύπτει η σάλτσα ντομάτας, έχουν προστεθεί μικρά κεμπάπ από κιμά αλλά και κομματάκια κρέατος. Κάτω από αυτά υπάρχει κρυμμένο το γιαούρτι και οι μικρές ψημένες πιτούλες. Το εξαιρετικής νοστιμιάς βούτηρο που χρησιμοποιείται στην Τουρκία δίνει την τελευταία πινελιά στο κεμπάπ που αγαπώ περισσότερο από κάθε άλλο. Ένα επιπλέον στοιχείο που μου αρέσει στο εστιατόρειο είναι η ατμόσφαιρα μιας εποχής από περασμένες δεκαετίες. Αυτό διακρίνεται όχι μόνον στην λιτή και νοσταλγική διακόσμηση αλλά και στις σχετικά φθηνές τιμές σε σχέση με τα υπόλοιπα μαγαζιά του κέντρου.





Το κεμπάπ του Αλεξάνδρου, το κεμπάπ που αγαπώ


Επομένως όσο κι αν υπερτερεί το σπιτικό φαγητό, υπάρχει πάντα η πρόκληση των λαχταριστών λιχουδιών που προσφέρει η ξελογιάστρα Πόλη. Το φαγητό εξάλλου αποτελεί μια βασική πτυχή της ζωής στην Πόλη και είμαι χαρούμενος που έχω το γλυκό βάσανο της επιλογής μεταξύ των υπέροχων πιάτων.


Εσείς άραγε ποιο κεμπάπ αγαπάτε περισσότερο;